Продавець RosaLine ♡ You | ФОП МЕДВЕДЕНКО СВІТЛАНА ІВАНІВНА розвиває свій бізнес на Prom.ua 11 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
648 відгуків
+380 (99) 027-01-30
RosaLine ♡ You: Косметика з Болгарії
Кошик

Конкрет і абсолю троянди, олія троянди

Конкрет і абсолю троянди, олія троянди

Oil of Rose, Otto of Rose (англ.), essence de rose (франц.), Rosenol (нім.), oleum rosae (лат.). Троянда відома з глибокої давнини. Її краса і неповторний запах привертали увагу не тільки вельмож і поетів, але й простих людей.

Болгарське трояндове масло

Найціннішим для парфумерії вважається трояндова олія, що отримується методом гідродістілляціі з так званої «казанликській троянди», яку почали вирощувати більше 300 років тому в Долині троянд біля р. Казанлыка. Казанликська троянда належить до виду Rosa damascene. Mill., але за багато років кустарної і наукової селекції придбала нові цінні властивості, важливі для промислової культури, так що стала розглядатися як окремий різновид.

За одним із переказів, походження шипів троянди пов'язано з Вакхом, який, в гонитві за німфою, несподівано опинився перед перешкодою з тернів. Щоб зупинити німфу, він перетворив терни в троянди. Але перелякана мавка продовжувала бігти, не звертаючи уваги на їх красу. Тоді розгніваний Вакх наділив троянди шипами, щоб зранена і знесилена німфа стала його здобиччю ...

Згідно з іншими легендами, богиня мисливства Діана приревнувала Амура до юної вродливої німфи по імені Розас. Войовнича Діана підстерегла німфу в самоті і закинула його в дикі зарості кущів шипшини. Зранена в кров гострими шипами, німфи Розас назавжди залишилася полонянкою колючих чагарників. Дізнавшись про страшну долю коханої Амур примчав на місце трагедії, і, розуміючи, що запізнився, розридався від усього серця про втраченої любові. Невтішні сльози закоханого зробили чудо: колючі кущі вкрилися запашними і прекрасними, як його Розас, квітами ... І ЖИВУТЬ В ПОПУЛЯРНОСТІ тисячі років...

З античних часів для переробки троянди застосовувався традиційний метод, що використовувався для екстракції самих високоякісних рослинних есенцій з ніжних квітів, таких, як троянда і жасмин. Це трудомісткий і дорогий процес, тому получавшиеся в результаті продукти мали високу ціну.

Процес анфлеражу відбувається наступним чином. Скляні листи покривають жиром, зазвичай очищеним свинячий або яловичий. Зверху розкладають пелюстки свіжозрізаних квітів. Жир активно вбирає в себе леткі ефірні олії. Зів'ялі пелюстки знімають і кладуть свіжі. Процес триває кілька днів. Потім збирають жир і очищають від пелюсток. Одержуваний на цій стадії продукт називається помадою. Потім її розчиняють в спирті і енергійно струшують протягом двадцяти чотирьох годин, щоб відокремити жир від ефірної олії. Масло, що отримується за допомогою цього методу, називається абсолютним (абсолю).

Існує ще один метод анфлеражу. На дерев'яні рами натягують марлеві полотнища, просочують оливковою олією і розкладають пелюстки квітів, щодня міняючи їх, до тих пір, поки масло не зможе більше вбирати рослинну есенцію. Одержаний продукт використовують у натуральному вигляді для догляду за тілом, або піддають екстракції спиртом, щоб відокремити абсолют. Зараз за допомогою останнього методу отримують не більше 10% усіх абсолютів, оскільки процес дуже тривалий і дорогий.

КОНКРЕТ ТРОЯНДИ

Конкрет троянди (concrete de rose) отримують при екстракції квіток троянди петролейным ефіром або гексаном це слабкий екстракт (місцелла) представляє 2-4%-ний розчин сухих речовин троянди в розчиннику, після відгонки якого отримують, так званий, конкрет троянди. Далі, шляхом розчинення конкрету в спирті, виморожування восків і відгонки спирту, отримують абсолютну масло (абсолю). У XIX ст. у французькому місті Грассе перероблялася травнева троянда (Rosa centifolia). У той час вихід конкрету досягав 0,2%. Поступово трудомісткий і пожежонебезпечний процес екстракції став переводитися разом з плантаціями троянди з Франції в Марокко. До 1960 р. в Марокко вироблялося понад 2 т конкрету троянди, а абсолютна масло французи воліли робити самі, в Грассі. З часом, крім марокканського конкрету, вони стали купувати болгарський і турецький, одержувані з дамаської троянди (Rosa damascena), а також окремі партії до 1 т/рік конкрету, кримської червоної троянди (Rosa gallica ).

Сучасний конкрет троянди являє собою воскоподібну напівтверду масу з запахом троянди, оранжевого або коричневого кольору, що змінюється при зберіганні до жовтого або жовто-зеленого. До складу конкрету входить фенілетиловий спирт 60-65%, цитронелол 20-24%, нерол 3-6%, гераніол 8-15%, евгенол, эвгенолацетат, кетони з м'ятним запахом, стеароптены, які в сумі утворюють абсолют і займають від 30 до 55 % маси конкрету. Залишилися 45-70 % припадають на рослинний віск, який переходить з квіток троянди при екстракції. конкрете троянди також міститься 30 - 55% екстракційної олії, званого абсолютним (абсолют), яке виходить після розчинення в спирті і відділення воскоподібне частини.

Конкрет не повинен містити помітної кількості карбонових кислот (КЧ < 15) і залишків вуглеводневої розчинника.

ЗАСТОСУВАННЯ КОНКРЕТУ. Конкрет троянди ефіроолійної має антисептичну, протиревматичну, бактерицидну, ранозагоювальну дію і одночасно характеризується малою токсичністю. Тому його можна використовувати для догляду за будь-яким типом шкіри, не виключаючи дитячу. Також конкрет троянди досить успішно використовується в якості засобу для відновлення розширених кровоносних судин шкіри і при геморої.

Особливу увагу слід звернути на бактерицидну і антиалергічну дію конкрету троянди. (Р. Христовий,. Михайлов, Parfumerie und Kosmetik, 1966, 47, 293)

З допомогою летких розчинників витягають (екстрагують) близько 80% абсолютів троянди, решта 20 % припадають на частку ефірних масел, народжених шляхом парової дистиляції.

АБСОЛЮТ ТРОЯНДИ. Виробництво абсолютної рожевого масла було розпочато в XIX ст. у Франції, в Грассі. Спочатку екстракція проводилася звичайним настоюванням. Пізніше стали використовувати громіздкі апарати Гарньє, в яких рухаються по вертикальній колу кошики з пелюстками троянди поперемінно занурювалися в петролейний ефір. Потім розчинник отгонялся і отриманий конкрет перетворювався в абсолют. Перероблялася французька травнева троянда (Rosa centifolia L.). Абсолютна масло являло собою рідину жовтого або червоно-коричневого кольору з сильним і стійким запахом троянди. Поступово трудомісткий і пожежонебезпечний процес екстракції став переводитися разом з плантациами троянди з Франції в Марокко. Абсолютна масло французи воліли робити самі в Грассі. З часом крім марокканського конкрету вони стали купувати болгарський і турецький, одержувані з Rosa damascena Mill., а також окремі партії до 1 т/рік конкрету кримської червоної троянди (Rosa gallica).

У Радянському Союзі виробництва трояндової олії методом екстракції теж було приділено велику увагу. Була створена чудова спеціальна апаратура. Абсолютна масло виходило з виходом 0,10-0,13% по відношенню до вихідної сировини. Воно являло собою рідину червоно-коричневого кольору з запахом троянди. Допускалася наявність залишку етилового спирту до 8%.

Зараз переробка троянди методом екстракції в Криму практично припинена.

АБСОЛЮТ ТРОЯНДИ.

Абсолюти представляють собою забарвлені висококонцентровані рідини, більш в'язкі, ніж ефірні масла. Вихід абсолютного рожевого масла по відношенню до вихідної сировини коливається в межах 0,09-0,13%. Абсолютна масло троянди, залежно від вихідної сировини, являє собою рідину (d 0,950-0,993, n 1,492-1,516) жовтого, червоно-коричневого кольору або коричневого кольору з сильним і стійким запахом троянди. В его состав  входят от 35 до 65 % летучих с водяным паром веществ, представленных кислородосодержащими компонентами розового эфирного масла и нелетучие смолистые вещества, обладающие фиксирующими свойствами.  Содержание спиртов в расчёте на гераниол в масле, освобождённом от этилового спирта, не менее 50 %,  терпеновых спиртов не менее 10%, этилового спирта не более 8 %.

Від ефірних олій, отриманих шляхом дистиляції, абсолюти відрізняються тим, що мають винятково сильним ароматом, більш високою цілющою силою і сильними терапевтичними властивостями. Для досягнення однакового ефекту абсолюту потрібно набагато менше, ніж ефірного масла.

(Примітка: Про застосування і вплив див. «Ефірне масло троянди»)

В прейскурантах всіх країн ціни на абсолю троянди не наводяться. Вони зазвичай узгоджуються в договірному порядку.

Відомі спроби фальсифікації масла абсолю шляхом додавання синтетичних продуктів. Навіть кваліфіковані парфумери не завжди можуть виявити підробки за запахом. Тому необхідно проводити ретельний інструментальний аналіз пробних зразків і виробничих партій.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner